Skräddarsydd Sako i .300 WSM

De korta och knubbiga magnumpatronerna från Winchester och Remington har rönt ett visst intresse på senare tid. Sako har skräddarsytt en mekanism för dessa korta magnumpatroner. Vi har testat en Finnlight i 300 WSM, en lätt studsare med mer kraft än vad man är van vid med så lätta vapen.

De korta och knubbiga magnumpatronerna från Winchester och Remington sägs vara ett sätt att få magnumprestanda i ett vapen som har kort låda som passar till exempel .308 Winchester. Tillverkarna av dessa korta magnumpatroner hävdar att exempelvis en .300 Winchester Short Magnum teoretiskt motsvarar en .300 Winchester Magnum prestandamässigt Detta stämmer inte riktigt i verkligheten. De kortare magnumpatronerna kommer inte riktigt upp i samma prestanda som de längre kusinerna med bälteshylsa. Det är dock inte frågan om några stora skillnader och WSM-serien av patroner från .270 WSM till den splitternya .325 WSM är potenta storviltspatroner.

Bra precision
En annan fördel, enligt tillverkarna, är en förfinad precision som är inbyggd i dessa korta och tjocka patroner. Detta kan kanske ha en lite underordnad betydelse när det gäller en storviltspatron i kaliber .30. Man behöver ett visst mått av precision för att kunna utnyttja en magnumpatron på långt håll men den behöver sällan vara extrem.
Vi har tidigare testskjutit en studsare med matchpipa kamrad för just .300 WSM och det vapnet sköt extremt bra både med jakt- och matchkulor. Vid ett tillfälle sköts tre femskottsserier i följd runt 50 millimeter på 300 meter liggande med benstöd och ”baksäck” av bänkskyttemodell. Träffbilderna sköts med 10 grams Lapua Scenar och Nosler Ballistic Tip. Kaliberkonstruktionen har mycket stor potential.

Sako
Sakos mellanlånga låda i 75-serien anpassad för .308 Winchesterfamiljens patroner visade sig ha ett slutstycke med för liten diameter för att klara de tjocka WSM patronerna. Detta innebar att Sako var tvungen att utveckla en helt ny låda för WSM familjens patroner.
Månadens testvapen är en Sako 75 Finnlight och det var med en viss respekt vi laddade med Sako Super Hammerhead 180 grainskulor. Studsaren är verkligen lätt och det är betydligt mer rekyl i en WSM än en .308 Winchester. Sakopatronerna ska enligt uppgift vara laddade till 905 meter i sekunden med 180 grains-kulorna. Rekylen visade sig vara mer hanterbar än vad vi hade förväntat oss och patronerna slog dessutom riktigt tätt, fullt tillräckligt för all den svenska jakt som kan tänkas.

Plast och rostfritt
Finnlightmodellen har en lätt plastkolv som vi gett ett svalt omdöme tidigare. Våra åsikter om dessa kolvar har inte ändrats och vi hade jublat om Sako hade fortsatt att använda de utmärkta McMillan-kolvar av glasfiber som man kunde finna på den avsomnade Sako Fiberclass.
Plastkolven på Finnlighten känns lite svajig och en slimmad laminatkolv hade inte varit så väldigt mycket tyngre men mycket trevligare. En mycket bra detalj på plastkolven är dock de gummipaneler som Sako försett pistolgrepp och framstock med. Gummipanelerna ger ett mycket behagligt och säkert grepp.
Plastkolven hade tidigare ett rejält glapp mellan pipa och framstock. Inte bra eftersom kolven är relativt mjuk och risken finns för att pipan ska klämma i kolven med obönhörlig träfflägesförändring som följd. Glipan förskönar inte.

Flutes
Hela mekanismen är rostfri medan underbeslaget är tillverkat av lättmetall. Pipan har en mycket slank profil som även försetts med frästa lättningsspår, så kallade flutes, en till synes onödig finess på en så tunn pipa. Det är inte många gram som vinns på detta sätt om inte pipan har en grov profil och spåren görs långa och djupa. Men det ser snyggt ut och den effekten kan inte förbises.
Både lådan och pipan är mattblästrade för att inte avge reflexer i solljus. Det finns inte så många andra sätt än blästring för att få en praktisk och snygg yta på rostfritt stål. Man kan ge det lite olika ytbehandlingar men vill man ha vapnet metallfärgat är nog detta den bästa lösningen.
Man bör ha i åtanke att uttrycket ”rostfritt” är tämligen missbrukat när det gäller vapen. Stålet i vapnet kan snarare benämnas rosttrögt än rostfritt. Lämnar man studsaren i fuktiga miljöer kommer även denna ”rostfria” modell att uppvisa rostfläckar till slut. Inte som ett blånerat vapen, men rostar gör den.

Precision
Hur gick den lätta Sakon i Short Magnum då? Jo vi får nog säga att studsaren imponerade. Jaktpatronerna från Sako presterade femskottare på omkring 30-35 millimeter på 100 meter. Det är fullt godkänt med tanke på att det inte är helt enkelt att skjuta bra med en bössa som väger under tre kilo och samtidigt skickar i väg 180 grains-kulor i över 900 meter i sekunden!

Sierra Match
Vi testade även några patroner med 168 grains Sierra Match King. Knappast någon optimal jaktkula men bra att kontrollera studsarens precision med. Träffbilderna krympte ner till runt 25 millimeter och det tycker vi är mycket bra med tanke på den tunna pipan. Vi föll för frestelsen att justera tryckets vikt en aning och det underlättade skyttet en hel del. Vi lättade tryckets vikt och var väldigt imponerade av trycket på testvapnet. Under testskjutningarna stod det på cirka 700 gram och saknade helt släp. Trycket är av samma typ som på de modeller som föregick Sakos 75-modell. Det har modifierats en smula eftersom 75-modellen kan plundras i säkrat läge med hjälp av en särskild tangent.
Studsaren visade tendenser att släppa i väg något skott ur träffbilden lite nu och då. Vi har lite vaga misstankar mot de Sako ringmount-fästen som satt på testbössan. Vi har tidigare haft liknande problem med dessa fästen och anser nog att de tvådelade basemount-fästena är bättre. Sakos kikarfästen får som helhet ett högt betyg. De är både snygga och i stort sett skottfasta.

Lättviktare med kraft
Sako .300 WSM Finnlight är utan tvivel ett slagkraftigt val för den som söker en kraftig patron i ett lätt vapen som samtidigt inte misshandlar skytten allt för brutalt. Rekylen är högst hanterbar trots den ringa vikten. En helt rak klassisk kolv hade ytterligare dämpat den upplevda rekylen. Det sitter en tjock gummibakkappa på vapnet som hjälper till att tämja rekylen. Hade studsaren haft en glasfiberstock eller en lätt laminatstock hade det varit en solklar fullträff. Den lite trista plastkolven drar ner slutbetyget en aning.

Modell: Sako .300 WSM Finnlight
Vikt: 3,0 kg
Piplängd: 60 cm
Kaliber: .300 WSM
Säkring: Spärrar trycket samt slutstycket
Trycke: Direkttrycke
Magasin: Radmagasin för tre alternativt fem patroner
Pris: Cirka 17 500 kr
Generalagent: SAKO Sweden
Helhetsintryck:
Precision:
Trycke:

4.gifHelhetsintryck: En intressant studsare för svensk storviltjakt.

5.gifPrecision: Utmärkt. Klarar all jakt i Sverige och på de
flesta andra platser.

5.gifTrycke: Sako har som alltid utmärkt avtryckarsystem.

5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se
stefan.karlsson@jaktjournalen.se
Jaktjournalen Juni 2005

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser