Skottet som träffade joggare avlossades vid fyratiden på morgonen

Den jägare som i november skottskadade en joggare i Klippans kommun har i förhören uppgett att han trodde sig skjuta på ett rådjur. Skottet avlossades vid fyratiden på morgonen och mannen sitter nu häktad misstänkt för mordförsök.

Händelsen inträffade i Klippans kommun den 29 november. Kulan träffade en äldre joggare i ljumsken. Mannen lyckades krypande ta sig en granne där han fick hjälp. Enligt läkarna hade skottet kunnat döda honom.

– Den misstänkte förnekar brott och menar att han sköt på ett rådjur, säger åklagare Ola Lavie till Jaktjournalen.

Var det inte en konstig tid för rådjursjakt?
– Jag är ingen jägare, men det var någonstans kring klockan fyra på morgonen, säger Åklagare Ola Lavie.

Och rådjur får jagas tidigast en timme före solens uppgång.
– Jo, jag har förstått det så – och det skulle i så fall vara ett jaktbrott att skjuta på ett rådjur i det läget, säger Ola Lavie.

En googling visar att solen gick upp klockan 08.11 i Klippan den 29 november. Tidigaste lovliga jakt på rådjur kunde då inledas klockan 07.11.

Inget uppenbart motiv

Den skottskadade joggaren har berättat att skytten inte kom fram och hjälpte honom när han träffats av skottet. Istället ska den misstänkte ha hållit sig undan i åtta timmar innan han gav sig till känna för polisen.

– Hans förklaring är att han trodde sig ha skjutit på ett rådjur. Han menar att han inte har något uppsåt. Vi har inte heller något uppenbart motiv i dagsläget, men det kommer att ske ytterligare förhör med de inblandade, säger Ola Lavie.

Har jägaren förklarat varför han inte sprang fram för att ta hand om bytet, om han trodde sig ha skjutit ett rådjur?
– Jag säger inte mer i nuläget, svarar Ola Lavie.

Begär förlängd utredningstid

Jägaren ska ha filmat skottögonblicket.

– Jag kan säga att man ser i siktet, som spelar in själva gärningen, att han siktar mot en person men han menar att det är ett rådjur. Men jag tycker att det framgår tydligt att det är en person, har Ola Lavie tidigare sagt till Helsingborgs Dagblad.

Hovrätten har häktat mannen misstänkt för försök till mord. Åtal ska enligt nuvarande beslut vara väckt den 22 februari.

– Jag tvivlar på vi hinner klart med utredningen tills dess. Jag måste sannolikt begära förlängning i två veckor, säger Ola Lavie.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼