Skottet som träffade joggare avlossades vid fyratiden på morgonen

Den jägare som i november skottskadade en joggare i Klippans kommun har i förhören uppgett att han trodde sig skjuta på ett rådjur. Skottet avlossades vid fyratiden på morgonen och mannen sitter nu häktad misstänkt för mordförsök.

Händelsen inträffade i Klippans kommun den 29 november. Kulan träffade en äldre joggare i ljumsken. Mannen lyckades krypande ta sig en granne där han fick hjälp. Enligt läkarna hade skottet kunnat döda honom.

– Den misstänkte förnekar brott och menar att han sköt på ett rådjur, säger åklagare Ola Lavie till Jaktjournalen.

Var det inte en konstig tid för rådjursjakt?
– Jag är ingen jägare, men det var någonstans kring klockan fyra på morgonen, säger Åklagare Ola Lavie.

Och rådjur får jagas tidigast en timme före solens uppgång.
– Jo, jag har förstått det så – och det skulle i så fall vara ett jaktbrott att skjuta på ett rådjur i det läget, säger Ola Lavie.

En googling visar att solen gick upp klockan 08.11 i Klippan den 29 november. Tidigaste lovliga jakt på rådjur kunde då inledas klockan 07.11.

Inget uppenbart motiv

Den skottskadade joggaren har berättat att skytten inte kom fram och hjälpte honom när han träffats av skottet. Istället ska den misstänkte ha hållit sig undan i åtta timmar innan han gav sig till känna för polisen.

– Hans förklaring är att han trodde sig ha skjutit på ett rådjur. Han menar att han inte har något uppsåt. Vi har inte heller något uppenbart motiv i dagsläget, men det kommer att ske ytterligare förhör med de inblandade, säger Ola Lavie.

Har jägaren förklarat varför han inte sprang fram för att ta hand om bytet, om han trodde sig ha skjutit ett rådjur?
– Jag säger inte mer i nuläget, svarar Ola Lavie.

Begär förlängd utredningstid

Jägaren ska ha filmat skottögonblicket.

– Jag kan säga att man ser i siktet, som spelar in själva gärningen, att han siktar mot en person men han menar att det är ett rådjur. Men jag tycker att det framgår tydligt att det är en person, har Ola Lavie tidigare sagt till Helsingborgs Dagblad.

Hovrätten har häktat mannen misstänkt för försök till mord. Åtal ska enligt nuvarande beslut vara väckt den 22 februari.

– Jag tvivlar på vi hinner klart med utredningen tills dess. Jag måste sannolikt begära förlängning i två veckor, säger Ola Lavie.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser