Dömda för skott mot dovhjort

Västervik (JJ) Tidigare i höstas åtalades två män för jaktbrott sedan de fällt och tagit hand om en dovhjort under brunstuppehållet. Nu döms de till dagsböter.

Skott mot dovvilt under brunsten medförde dagsböter när händelsen bedömdes i Tingsrätten. Arkivfoto: Per Jonson

Två män från Västerviks kommun sköt en dovhjort under brunstuppehållet i november i fjol. Vad de inte visste var att det fanns ett vittne till händelsen. Vittnet konfronterade de båda männen efter skottet.

Skytten försvarade då sitt agerande med att dovhjorten var skadad, något som vittnet inte uppfattade att den var.

Vittnet fick en del av ett ben där en skada fanns, som bevis för att skytten talade sanning. Men när bendelen undersöktes på Statens Veterinärmediska Anstalt visade det sig att skadan uppkommit i anslutning till dödsögonblicket eller senare.

Nu döms både skytten och medhjälparen till dagsböter för jaktbrott. Tingsrätten bedömer att männens förklaringar är en efterhandskonstruktion, rapporterar Västerviks-Tidningen.

Se även artiklen om åtalet tidigare i höstas här>>

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser