Skoterjakt på rödräv ska rädda fjällräv

Länsstyrelsens personal i Jämtland har fått tillstånd att jaga rödräv från skoter. Det ska rädda fjällräv.

Rödräv får jagas från skoter för att öka chanserna för fjällräv. Foto: Gettyimages, montage

Länstidningen Östersund skriver i sin pappersupplaga att tillståndet även gäller jakt på renbetesfjäll och får bedrivas från och med måndag.

Länsstyrelsen har utfärdat tillståndet och man grundar det på vetenskapliga studier vid Stockholms universitet. Utfodring av fjällräv, i kombination med jakt på rödräv, ökar chanserna för den utrotningshotade fjällräven.

Rödrävarna konkurrerar om maten och kan ta över fjällrävarnas lyor.

Sedan projektet att stärka fjällrävens livsutrymme inleddes 2010 har omkring 500 rödrävar skjutits.

Man beräknar att det i dag finns cirka 300 fjällrävar. Målet är att det om 16 år ska finnas minst 1 000 könsmogna individer i Sverige och Norge.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser