Sköt två björnar på tre dagar

Furudal (JJ) Andreas och Markus Brandt, Dalbyn, har tillsammans med jaktkompisen Johan Jensen, Dalsland, haft en fantastisk start på årets björnjakt. På tre dagar har de fällt två björnar i Dalarna.
Stor glädje när första björnen sköts i onsdags. Fr v skytten Johan Jensen, Andreas och Markus Brandt, samt hundarna Bixi, Klint och Vilda.

– Redan på premiärmorgonen var vi i kontakt med en björn, men den slarvade vi bort, berättar Andreas.

På eftermiddagen beslöt de sig för att släppa hundarna på frisök i skogarna runt Dalbyn. Johan och Markus gick tillsammans med Johans laika Naltas Bixi, medan Andreas gick med jämten Jacken.

– Det tog inte så lång tid innan laikan hittade en björn som sprang ihop med Johan och Marcus. Johan han få på en smäll men björnen försvann in i en plantering. Sedan kom laikan tillbaka, berättar Andreas.

– Då hämtade jag min plotthund Klint och jämthundstiken Vilda och släppte dem på skottplatsen. De försvann in i planteringen och 200 meter bort blev det ståndskall. Jag och Markus smög in och sköt björnen som var ganska illa däran, så det var Johans björn, förklarar Andreas.

Björnen var en hona på 77 kg och fälldes i ett område som heter Åskapen.

Fotnot: Johan Jensen är lillebror till Svenska Laikaklubbens ordförande och kände björnjägaren Magnus Jensen, Billdal.

Nu på morgonen fällde Andreas Brandt gängets andra björn för veckan. Duktiga hundar var Klint och Vilda.

I morse var det dags igen för dessa björnjägare. Under gårdagen hade en björn varit synlig utanför Östanvik, cirka en mil öster om Furudal.

– Vi gick upp i ett berg med hundarna där björnen var observerad igår. Längre bort fanns också passkyttar och hundföraren Magnus Kilstadius, Östanvik, var också med, berättar Andreas.

Vid 05-tiden släpptes Kling och Vilda och även denna gång tog det inte lång tid innan de hittade björnen som försökte rusa undan. Den sprang rakt ned mot passlinan, men fick vittring av jägarna och vinklade söderut i riktning mot Fäleåsen.

– Jag tog mig runt och när jag var fem kilometer bort hörde jag hur hundarna började skälla ståndskall. Jag försökte smyga in och skjuta men ståndet gick loss ned mot Blybergskorsningen. Strax före lyckades jag genskjuta gångståndet men bommade två skott, trots detta fortsatt björnen i riktning mot korsningen. Jag hade bara 70 meter dit och gjorde en rusning och kom precis fram när björnen klev ut på 60 meter och med ett halsskott stöp björnen på vägen, en himla skön känsla, berättar Andreas entusiastiskt.

Björnen var en märkt 6-årig hane på 163 kg.

– Det har rullat på bra för oss, nu fortsätter vi och vi kommer att höra av oss igen till Jaktjournalen…

Har du också varit ute på björnjakt? MMS:a bild till Jaktjournalen: 070-395 00 95.
Du kan också följa oss på Facebook och Instagram och naturligtvis i tidningen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser