Sköt tre vildsvin på samma pass – en med jättebetar

Västra Götaland (JJ) Arne Tilly fick vara med om en fantastiskt vildsvinsjakt norr om Göteborg på fredagen. Han sköt tre vildsvin på samma pass – och galten han fällde hade utstick på kring 10 centimeter i underkäken.

Arne Tilly med galten han fällde norr om Göteborg på fredagen. Foto: Privat

Man jagade hjort och vildsvin fyra mil norr om Göteborg, i Hålanda, och hade tre wachtelhundar igång i såten.

– Det var smådrev lite överallt och plötsligt kom det en grupp med tre svarta grisar och tre mindre som precis släppt sin randighet, berättar Arne.

Han fick in gruppen på 60 meters avstånd och spanade efter vilket kön den största grisen kunde ha.

– Det gick fort men jag såg att ”penseln” stack ned en bit och förstod att det var galten. Då sköt jag, berättar Arne.

I skottet stack suggan och en gylta från platsen. Smågrisarna, däremot, de sprang rakt emot honom.

– Jag sköt två av dem – och en tredje gick iväg till passgrannen som kunde skjuta den, konstaterar Arne.

Anade oråd

När det gällde galten anade han först oråd. Den tecknade inte i skottet och blev inte kvar på platsen.

– Jag brukar se att de rycker till i skottet men i det här fallet såg jag ingenting och det gjorde mig orolig. Men den låg stendöd 100-120 meter bort, visade det sig när vi släppte en hund. Skottet hade gått rakt igenom båda lungorna, berättar Arne.

Utsticket, alltså betarnas längd ovanför tandköttet, var 9,7 centimeter på ena sidan och 10,1 centimeter på andra sidan. Men den vägde relativt blygsamma 97 kilo när man fick upp den på vågen i slaktboden.

– Jag vet inte om jag hade fel på vågen. Men den såg väldigt konstig ut – otroligt liten bakdel och gigantisk framdel, säger Arne Tilly.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼