Sköt tjur som mätts in som guld – med bred marginal

Rickard Widmark hörde den stora tjuren komma löpande över myren. Men han förstod aldrig före skottet att det var en guldtjur med jättehorn. Nu har den mätts in och passerar guldgränsen med bred marginal.

Rickard Widmark med sin fantastiskt fina älgtjur. Foto: Micael Högbom

51-årige Rickard Widmark bor i Sundsvall och jagar i Vigge i Stöde.

– Jag har jagat i 27 år och skjutit någon sextaggare tidigare. Det här är den största älg som skjutits i jaktlaget, berättar Rickard Widmark.

Han satt på pass vid Nällekemyran i Vigge, väster om Sundsvall den 9 september. En hund var efter älg och hundföraren uppmanade postarna att passa upp.

Såg inte hornstorleken

– Jag hörde att den kom springande genom skogen och hade skottchans i några skjutgator. Det var disigt ute och jag såg inte hur stort horn den hade, utan hade fullt sjå med att koncentrera mig på att skjuta bra, berättar Richard Widmark för Jaktjournalen.

Det var hundföraren Jonas Södermark som släppt sin jämthundshane, Sörombäckens Julle, och han var efter älgen.

– Han fick upptag 1,1 kilometer bort, på grannmarken, och lyckades mota in älgen till oss. Jag gjorde mig beredd att skjuta men då small det hos Rickard, berättar Jonas Södermark.

Efter en liten stund hittade Jonas älgen.

– Jag hörde när han trillade, säger han.

Drygt 350 poäng

Det visade sig vara en riktig bjässe. Hornet har mätts in av Tommy Eriksson, som bedömer troféer åt Jägareförbundet, och han har gett hornet 350,7 poäng, alltså mer än 50 poäng över gränsen för guld.

Mätningen bekräftas av Christel Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Mitt Norrland, som kom fram till 350,6 poäng.

– Alla horn över 340 poäng kontrollmäts av två personer, säger Christel Johansson.

Antalet taggar i kronan är 24.

Kjell-Åke Grubb för statistik över alla älgar som skjuts i älgskötselområdet och han har bokfört att älgen vägde 320 kilo och var sju år gammal.

Full i skratt

Det är den största älg Tommy Eriksson mätt hornkronan på.

– Samtidigt har jag nyligen bedömt ett horn som fick 248 poäng, men det var en tjur skjuten någon gång på 1970-talet som skytten nu ville ha mätt, berättar Tommy Eriksson.

– Jag blev full i skratt när jag såg älgen. Det är roligt att det finns sådana tjurar, säger hundföraren Jonas Södermark.

– Man blev lite chockad när man kom fram och fick se tjuren, konstaterar Rickard Widmark.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Foto: Alf Wicksell

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼