Sköt olovlig hjort – frias

Tingsrätten friar en jägare som åtalades för att ha skjutit en hjort som inte var lovlig.

Västerbottens-Kuriren skriver om händelsen som inträffade utanför Umeå i september 2018. Mannen jagade kronhjort och endast hind och kalv var tillåtna att skjuta.

Jägaren satt i ett torn och såg att en hjort kom ut 80-90 meter framför passet cirka en timme före solens uppgång. Han kollade två-tre minuter genom kikarsiktet innan han avlossade ett skott.

När han kom fram till det fällda djuret visade det sig vara en spetshjort.

Inte oaktsamt

Jägaren och jaktledaren i laget har framhållit det är svårt att se skillnad på olika hjortar och att öronen dolde hornen.

Ordföranden i kronhjortsskötselområdet uppfattade dock att hornen på den fällda hjorten var ungefär dubbelt så långa som öronen. Han har också fått uppfattningen att hjorten sköts när den sprang.

Tingsrätten finner dock att det inte är styrkt att hjorten varit i rörelse i skottögonblicket. Jägarens misstag kan inte anses som oaktsamt och han frias från misstankarna om jaktbrott.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser