Sköt olovlig hjort – frias

Tingsrätten friar en jägare som åtalades för att ha skjutit en hjort som inte var lovlig.

Västerbottens-Kuriren skriver om händelsen som inträffade utanför Umeå i september 2018. Mannen jagade kronhjort och endast hind och kalv var tillåtna att skjuta.

Jägaren satt i ett torn och såg att en hjort kom ut 80-90 meter framför passet cirka en timme före solens uppgång. Han kollade två-tre minuter genom kikarsiktet innan han avlossade ett skott.

När han kom fram till det fällda djuret visade det sig vara en spetshjort.

Inte oaktsamt

Jägaren och jaktledaren i laget har framhållit det är svårt att se skillnad på olika hjortar och att öronen dolde hornen.

Ordföranden i kronhjortsskötselområdet uppfattade dock att hornen på den fällda hjorten var ungefär dubbelt så långa som öronen. Han har också fått uppfattningen att hjorten sköts när den sprang.

Tingsrätten finner dock att det inte är styrkt att hjorten varit i rörelse i skottögonblicket. Jägarens misstag kan inte anses som oaktsamt och han frias från misstankarna om jaktbrott.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Ny hundpejl från WeHunt

WeHunt lanserar en ny hundpejl - GPS Plus. Den kommer presenteras på Elmia Game Fair i Jönköping 30 maj – 1 juni. – Vi vågar påstå att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag, säger Theodor Storm som är huvudutvecklare och vice VD på WeHunt.

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.

Annonser