Sköt knölsvanar – åtalas för jaktbrott

Tåkern (JJ) Den 41-årige mannen sköt två fridlysta knölsvanar i närheten av Tåkern. Nu har han åtalats för jaktbrott.

Jaktbrottet inträffade i närheten av Herrestad vid Tåkern i slutet av oktober. 41-årigen deltog i en gåsjakt som ett företag anordnat vid Tåkern. Han befann sig tillsammans med några kamrater ute på en åker när han plötsligt fick syn på fyra fåglar. Två av fåglarna var vita och två var grå.

I förhör har 41-åringen sagt att han trodde att de gråa fåglarna var gäss. Han höjde sitt hagelgevär och avlossade, enligt egen utsago, två eller tre skott. 41-åringen såg att en av fåglarna föll ner. När han kom fram till nedslagsplatsen insåg han dock att han gjort ett stort misstag. Det var inte en gås han skjutit utan en fridlyst knölsvan

41-åringen hävdar att han bara såg att han träffat en fågel. I själva verket hade han dock skadeskjutit ytterligare en svan. Den föll ned på en intilliggande gård, där ett vittne fick avliva den med ett ­kulvapen.

I förhör har 41-åringen erkänt att han gjort sig skyldig till jaktbrott. Han har förklarat att han haft jaktlicens i fem år och att tanken var att han skulle skjuta gås tillsammans med ett killgäng. Vice chefsåklagare Eva ­Nemec Nordh anser att tingsrätten ska döma honom att betala 50 dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser