Sköt isbjörn som dödade campare – nu misstänkt för brott

En holländsk man dödades av en isbjörn i Longyearbyn på Svalbard i slutet av augusti. Den kamrat som bodde i samma tältläger och som sköt ett dödande skott mot isbjörnen är nu misstänkt för brott.

Longyearbyn är huvudorten på Svalbard och dödsattacken skedde på en camping vid flygplatsen i utkanten av samhället. Foto: Per Jonson

Det var på natten den 28 augusti som en isbjörn anföll ett tältläger på en officiell campingplats i Longyearbyn på Svalbard. Isbjörnen dödade en holländsk man som var anställd på campingplatsen. En annan av personerna i tältlägret lyckades skjuta ett skott mot björnen som lämnade tältlägret. Lite senare hittades björnen död i utkanten av samhället.

Nu har en utredning om brott mot Svalbards miljölag inletts. Mannen som sköt har brutit mot 30:e paragrafen som säger att ingen får jaga, skada eller döda fauna på Svalbard.

Det hela blir en tolkningsfråga om nödvärnsrätten, eftersom livsfara uppfattas olika från person till person och den juridiska processen kan ta år innan ett slutligt avgörande kommer.

Sysselmannen på Svalbard vill inte uttala sig i ärendet eftersom utredningen fortfarande pågår, rapporterar norska NRK.

En av camparna den aktuella olycksnatten har kommenterat den dramatiska händelsen i kommentarsfältet på Svalbardpostens hemsida.

”Skytten beskyddade oss andra på campingplatsen och jagade i väg isbjörnen så vi överlevde. Det är så klart väldigt beklagligt att isbjörnen dog, men i denna situation var det nödvändigt i ett försök att rädda människoliv. ”

Senast en person dödades av isbjörn på Svalbard var 2011.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼