Sköt fyra björnar under akutinsats

Idre (JJ) I går fick beslutade Länsstyrelsen i Dalarna på mycket kort varsel om skyddsjakt på en björnhona med ungar i Långfjället. Björnarna befann sig mitt i Idre samebys renkalvningsområde.

– Läget var akut och behövdes åtgärdas omgående, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare.

Samebyn upptäckte björnhonan tidigare i helgen. Plötsligt befann björnen sig bland de kalvande vajorna. Det visade sig att björnidet låg mitt i området och där fanns också tre björnungar.

Under loppet av helgen dödades minst fyra renkalvar av björnhonan, men efter ett muntligt beslut på måndagen kunde de fyra björnarna avlivas. 

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser