Sköt bredvid hundägare – döms till fängelse

En skånsk jägare döms till sex månaders fängelse för att ha skjutit bredvid en hundägare. Hovrätten skärper domen från Tingsrätten.

Hovrätten skärper straffet för en skånsk jägare som sköt bredvid en hundägare och hans hund. Foto: Gettyimages

Tidningen Norra Skåne skriver bakom betalvägg att den skånske jägaren satt lutad mot ett träd när en man med en sexmånaders jakthund i koppel passerade.

Plötsligt sköt jägaren bredvid hundägaren och hunden. När hundägaren blev arg sköt jägaren ett skott till.

Enligt förundersökningen ska inte ett ord ha utväxlats mellan männen före skotten. Hundägaren ska inte heller ha sett jägaren innan första skottet avlossades.

I Tingsrätten dömdes jägaren till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst. Hovrätten skärper straffet till sex månaders fängelse.

Olika uppgifter

I Tingsrätten sa den åtalade mannen att han sköt eftersom hundägaren efter första skottet ska ha hetsat sin hund mot honom och han ska ha blivit rädd. Den uppgiften ändrade han dock i Hovrätten och menade att hundägaren hetsat sin hund mot honom redan innan det första skottet avlossades.

Att mannen ändrade sin berättelse mellan de olika rättegångarna, förklarade han med att han varit stressad.

”Genom att avfyra två skrämskott vid sidan om målsäganden finner hovrätten att (jägaren) visat en stor hänsynslöshet som det finns skäl att beakta i försvårande riktning vid bedömning av brottets straffvärde”, skriver hovrätten i domen som refereras av Norra Skåne.

Hovrätten menar att straffvärdet egentligen är ett års fängelse. Men straffet mildras på grund av den åtalades ålder och hälsa.

Mannen ska också betala 35 000 kronor skadestånd och får gevär, ammunition och ett vapenfodral förverkade av staten.

En av nämndemännen i Hovrätten anförde avvikande inställning och yrkade på att skadeståndet skulle utebli. Detta eftersom hundägaren ska ha varit medvållande till den uppkomna situationen, tycker nämndemannen, rapporterar Norra Skåne.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼