Sköt björnunge – frias

Västernorrland (JJ) En jägare som hösten 2017 sköt en björnunge frias nu av Ångermanlands tingsrätt.

Mannen kunde inte bedöma hur stor björnen var. Han blev rädd och sköt och frias nu av tingsrätten. Arkivbild: Gettyimages

SVT Nyheter skriver om jägaren som var på älgjakt och sköt en björnunge. Händelsen inträffade utanför Örnsköldsvik hösten 2017.

Mannen åtalades för grovt jaktbrott och berättade vid rättegångsförhandlingarna att hans hund jagade upp björnen i ett träd.

När mannen kom till platsen hängde björnen i en gren, cirka sju-åtta meter upp i trädet. Han hade aldrig tidigare sett en björn och kunde inte avgöra om den var vuxen eller en unge.

Friande dom

Han blev förskräckt och backade undan från trädet. Då började björnen hasa nedför trädstammen och mannen sköt den.

Det visade sig vara en björnunge som vägde 24,3 kilo.

Ångermanlands tingsrätt skriver att mannen inte befunnit sig i en akut nödsituation. Men rätten har förståelse för att jägaren blev rädd och friar honom från anklagelsen om grovt jaktbrott.

AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser