Sköt björnunge – frias

Västernorrland (JJ) En jägare som hösten 2017 sköt en björnunge frias nu av Ångermanlands tingsrätt.

Mannen kunde inte bedöma hur stor björnen var. Han blev rädd och sköt och frias nu av tingsrätten. Arkivbild: Gettyimages

SVT Nyheter skriver om jägaren som var på älgjakt och sköt en björnunge. Händelsen inträffade utanför Örnsköldsvik hösten 2017.

Mannen åtalades för grovt jaktbrott och berättade vid rättegångsförhandlingarna att hans hund jagade upp björnen i ett träd.

När mannen kom till platsen hängde björnen i en gren, cirka sju-åtta meter upp i trädet. Han hade aldrig tidigare sett en björn och kunde inte avgöra om den var vuxen eller en unge.

Friande dom

Han blev förskräckt och backade undan från trädet. Då började björnen hasa nedför trädstammen och mannen sköt den.

Det visade sig vara en björnunge som vägde 24,3 kilo.

Ångermanlands tingsrätt skriver att mannen inte befunnit sig i en akut nödsituation. Men rätten har förståelse för att jägaren blev rädd och friar honom från anklagelsen om grovt jaktbrott.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼