Sköt björn i nödvärn

Jokkmokk (JJ)Ove Eriksson jagade älg med sin gråhund när björnen anföll. Ove tvingades skjuta när den vrålande björnen var så nära som ett par meter.

Ove trodde att hunden skällde älg och var beredd med sin studsare. Plötsligt kom en stor björn och när den såg Ove rusade den rakt mot honom.
Ove som är 70 år och har jagat sedan barnsben hade inget val utan sköt björnen. Björnkvoten i området var fylld och jakten avslutad. Därför har polisen gjort en brottsplatsundersökning som visade att björnen skjutits rakt framifrån.
 Åklagaren ska nu ta ställning till om det rör sig om grovt jaktbrott där minimistraffet är sex månaders fängelse. Omständigheterna kan dock göra att det inte betraktas som brott.  

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser