Sköt attackerande varg på fem meters avstånd

En jägare tvingades i söndags skjuta en varg som försökte ta hans jakthund utanför Orsa. Vargen sköts på fem meters avstånd.

Händelsen inträffade cirka en mil norr om Orsa där en jägare gått ut med sin finnspets för att jaga fågel.

Jägaren hörde att hunden skällde och skrek till på 80 meters avstånd. Sedan kom den flyende med vargen efter sig.

– På cirka 20 meters avstånd klämde vargen ned hunden mot marken och då sköt jägaren varningsskott i luften. Hunden kom loss men vargen fortsatte jaga den. Då sköt mannen över hunden och träffade vargen på fem meters avstånd, berättar Hans-Olov Hansson, besiktningsman på länsstyrelsen.

Ett hagelskott

Jägaren sköt med hagel och vargen dog på platsen utan att det behövdes något avfångningsskott. Hans-Olov Hansson kunde dock inte se var något dödande hagel kan ha tagit på vargen.

– Hade det varit en kärnträff på fem meter hade det varit ett stort hål. Men jag såg inte en bloddroppe på vargen, så det måste ha varit något randhagel som träffade. Hur skottet tog kommer obduktionen att visa, säger Hans-Olov Hansson.

Paragraf 28

Vargen var en ung tik och man vet inte om det var en revirvarg eller en kringströvande individ.

Hur tog jägaren det?
– Han var naturligtvis skärrad, men hunden klarade sig utan skador, säger Hans-Olov Hansson.

Det finns inga brottsmisstankar, utan jägaren har agerat i enlighet med paragraf 28 som ger honom rätt att försvara sin hund.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼