Skolelev sköt guld-kron

Tystberga (JJ) I torsdags morse fick eleven Henrik Frisk chansen att pursha på en kapital kronhjort på Nynäs Slotts marker i Sörmland. Resultatet blev en kronhjort med guldtrofé på över 200 poäng.

Henrik Frisk är elev på Ökna Naturbruksgymnasium där han går på jakt- och viltvårdslinjen. Förutom egna marker vi skolan har man också jaktmarker vid Nynäs Slott.

Öknaskolan bedriver en selektiv avskjutning och nu var det dags att fälla denna kapitala kronhjort. Fyra gånger har jakttillfällen lottats ut bland eleverna och i torsdags morse fick Henrik Frisk vinstlotten.

– Vi jagar bara kapitala hjortar vid pursh för att det inte ska bli några misstag. Jag var med Henrik och när vi upptäckte hjorten på cirka 200 meter såg jag att det var rätt hjort och gav honom klartecken att smyga närmare, berättar Leif Carlström, lärare vid Öknaskolans jakt- och viltvårdsutbildning.

– Jag hade fotograferat hjorten redan i augusti och ansåg att vi kunde fäll den. Henrik gjorde inget misstag och nu i efterhand kan vi konstatera att kronhjorten kommer att ligga på över 200 poäng, vikten var 130 kg slaktad och den var nio år gammal.

– För att vara efterklok kan man väl konstatera att den förmodligen blivit ändå större om den fått bli 11-12 år. Men det är svårt att avgöra i levande tillstånd, berättar Leif Carlström.

För Henrik var det hans första kronhjort – en premiär med guldsmak.

Henrik Frisk, elev vid jakt- och viltvårdsinriktningen på Öknaskolan, fällde i torsdags denna fina kronhjort med guldtrofé.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser