Skogsutredare vill skjuta fler älgar

Östersund (JJ) Skogsutredare Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtland, kräver i sin skogsutredning att det ska skjutas fler älgar och att skogsägarna ska bli bättre på att röja sina skogar.

Mikaelsson anser att älgstammen måste minska och hävdar att vi har världens största älgstam i förhållande till areal. Enligt Mikaelsson måste den svenska älgstammen komma ned på samma nivå som den finska.
Enligt utrederskan finns det inga lagar som hindrar en rejäl minskning. Även problemen med trafiken förs fram i skogsutredningen som ett skäl att minska älgstammen.
Mutbrott
Maggi Mikaelssons utredning kommer sannolikt att mötas av kritik eftersom hon själv är jägare och står åtalad för jaktbrott. Hon jagade förra året älg utan statligt jaktkort inbjuden av skogsbolaget SCA. Mikaelsson är därför även åtalad för mutbrott.
Mikaelsson ingrep under jakten hos SCA som landshövding och tilldelade SCA-jaktlaget extraälgar trots att man inte fällt alla tilldelade djur. Rättegången mot Maggi Mikaelsson och SCA-tjänsteman inleds i oktober.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser