Skogssällskapet förordar högt jakttryck på älgkalv

Kungsbacka (JJ) På flera håll i landet planerar älgjaktslag att hålla igen på avskjutningen när älgjakten drar igång om ett par dagar. En åtgärd Skogssällskapet motsätter sig. De menar minskat uttag både är oetiskt och fel ur förvaltningssynpunkt.

Skogssällskapet vill att älgjägare nu under jakten har ett högt jakttryck på kalv. Foto: Gettyimages.

Det är Skogssällskapets viltexpert Robert Karlsson som nu uttalar sig i frågan. Jaktjournalen har under hösten uppmärksammat jaktlag och skötselområden som planerar att hålla igen nu under höstens älgjakt.

Svenska Jägareförbundet samt länsstyrelser har dock tydligt aviserat att kalvavskjutning i år är viktigt. Framför allt bör små kalvar fällas eftersom de sannolikt kommer få svårt att överleva vintern.

Enligt Robert Karlsson på Skogssällskapet visar älgbetesinventeringen att det är för mycket älg i förhållande till fodertillgången. Att då spara älgar nu i höst när de efter sommarens torka är i dålig kondition är dålig förvaltning.

– Älgbetesinventeringarna för till exempel Västra Götalands län har i flera år visat att det är en obalans mellan klövviltsstammarnas tätheter och tillgänglig fodermängd. Att minska avskjutningen utan något egentligt faktaunderlag är fel ur både älgförvaltningsperspektiv och etiskt perspektiv. Drar man ner på avskjutningen eller till och med ställer in jakten helt och hållet kan det leda till att älgar som redan är i dålig kondition svälter ihjäl under vintern, säger han och fortsätter.

– Den tuffa starten som kalvarna har varit med om kommer att påverka deras viktutveckling och reproduktionsförmåga negativt i vuxen ålder. De är inget bra avelsmaterial helt enkelt. Så min generella rekommendation inför årets jakt är att förenkla och stimulera ett högre kalvskytte i år, avslutar han pressmeddelandet.

Skogssällskapet beskriver sig själva som en allmännyttig stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktlag bestulet på älgar

Jägarna i Hedens jaktlag i Norsjö i Västerbotten trodde inte sin ögon när de kom till älgslakteriet på torsdagsmorgonen – de skjutna älgarna hade stulits.
ANNONS ▼