Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Rådjuren ställer till det för skogsägarna på ön. Foto: Istock

Rådjuren trivs på Gotland. Allt sedan de dök upp i stor omfattning på ön för ett par decennier sedan har de ökat i antal. Detta har lett till nya problemställningar både för trafikanter och nu också skogsägare.

Enligt Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör på Mellanskog måste rådjursstammen minska. Han uppmanar nu markägare som arrenderar ut sin mark att ställa krav på en minimiavskjutning för att få ner stammen och på så sätt också betestrycket.

– En skogsägare som jag pratat med har satt 9 000 plantor vid två olika tillfällen, men fått allting förstört båda gångerna. Nu ska han försöka för tredje gången, säger han till helagotland.se.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser