Skogsägare trötta på älgskador

KALIX(JJ). Omkring 50 skogsägare i norr har bildat ett nätverk mot viltskador - anledningen är att de har tröttnat på vad de menar är oacceptabla älgskador på skogen. För att komma tillrätta med problemet anser de bland annat att jägarnas inflytande över viltstammarna måste minska.

– Ett helt decennium har näringen konstaterat att skadorna är oacceptabla, och till och med ökar, säger Jonas Martén, boende i Morjärv och ordförande i nätverket, till tidningen Skogen.
 
Nätverket menar att inget kraftfullt gjorts för att bryta den negativa trenden. Och de pekar på att skadonra kostar flera miljoner kronor för både markägare och skogsindustri.
 
När nätverkets bildades i slutet av augusti var man bland annat överens om att jägarnas inflytande över viltstammarna måste minska. Dessutom kom man fram till att viltförvaltningdelegationen bör omorganiseras – detta för att göra det möjligt för markägarna att bättre kunna bevaka sina intressen. 

Föreningens arbete mot skogsskadorna ska bland annat ske genom lobbyverksamhet och information.
Det här rapporterar tidningen Skogen.

Fotnot: Nätverkets hemsida är www.viltskador.se

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser