SKK sågar Mörners idé om nya vildsvinshundar

Stockholm (JJ) Torsten Mörners förslag om samordnad korsningsavel av nya vildsvinshundar får tummen ned av Svenska Kennelklubbens jakthundsansvarige, Björn Eek: – Vi har tillräckligt många raser och bra hundar att jobba med.

SKK:s jakthundsanvarige, Björn Eek, sågar Torsten Mörners förslag om samordnad blandrasavel av vildsvinshundar.

Jaktjournalen berättade på tisdagen om förre ordföranden i Svenska Jägareförbundet, statsveterinär Torsten Mörner, som tycker att Svenska Jägareförbundet borde samordna aveln av nya blandrashundar för vildsvinsjakt.

Mörner pekar på att det pågår en utbredd avel över rasgränserna, för att få fram hundar med de rätta egenskaperna. Mörner tycker att Svenska Jägareförbundet borde koordinera verksamheten.

Hans motion röstades ned på Jägareförbundets årsstämma. Inte heller på Svenska Kennelklubben får förslaget något gehör.

– Vi har diskuterat saken i Jakthundskommittén och kommit fram till att förslaget inte är något som Kennelklubben ställer sig bakom, säger jakthundsansvarige tjänstemannen, Björn Eek.

Långsiktigt avelsarbete

Han pekar på att Jägareförbundet och Kennelklubben redan i dag har anlagstester för vildsvinshundar. Där sorteras olämpliga hundar bort.

Det pågår i dag ett omfattande avelsarbete där enskilda personer korsar olika raser för att få fram duktiga hundar. Vore det inte bra om den verksamheten samordnades?

– Jag tror inte på att man snabbt kan få fram hundar som besitter alla goda egenskaper. Det är något som skapas genom långsiktigt och riktat avelsarbete. Istället handlar det om att vi ska sprida information kring hur bra hundar vi redan har för uppgiften, svarar Björn Eek.

Kan du säga något positivt om Mörners förslag?
– Nej, inte om det jag läst hittills. När det gäller etiken så jobbar vi hela tiden stenhårt för bättre jaktetik med de befintliga raser vi har, svarar Björn Eek.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼