SKK sågar Mörners idé om nya vildsvinshundar | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan blandras
SKK:s jakthundsanvarige, Björn Eek, sågar Torsten Mörners förslag om samordnad blandrasavel av vildsvinshundar.
SKK sågar Mörners idé om nya vildsvinshundar
Stockholm (JJ) Torsten Mörners förslag om samordnad korsningsavel av nya vildsvinshundar får tummen ned av Svenska Kennelklubbens jakthundsansvarige, Björn Eek: – Vi har tillräckligt många raser och bra hundar att jobba med.
Jaktjournalen berättade på tisdagen om förre ordföranden i Svenska Jägareförbundet, statsveterinär Torsten Mörner, som tycker att Svenska Jägareförbundet borde samordna aveln av nya blandrashundar för vildsvinsjakt. Mörner pekar på att det pågår en utbredd avel över rasgränserna, för att få fram hundar med de rätta egenskaperna. Mörner tycker att Svenska Jägareförbundet borde koordinera verksamheten. Hans motion röstades ned på Jägareförbundets årsstämma. Inte heller på Svenska Kennelklubben får förslaget något gehör. – Vi har diskuterat saken i Jakthundskommittén och kommit fram till att förslaget inte är något som Kennelklubben ställer sig bakom, säger jakthundsansvarige tjänstemannen, Björn Eek.

Långsiktigt avelsarbete

Han pekar på att Jägareförbundet och Kennelklubben redan i dag har anlagstester för vildsvinshundar. Där sorteras olämpliga hundar bort. Det pågår i dag ett omfattande avelsarbete där enskilda personer korsar olika raser för att få fram duktiga hundar. Vore det inte bra om den verksamheten samordnades? – Jag tror inte på att man snabbt kan få fram hundar som besitter alla goda egenskaper. Det är något som skapas genom långsiktigt och riktat avelsarbete. Istället handlar det om att vi ska sprida information kring hur bra hundar vi redan har för uppgiften, svarar Björn Eek. Kan du säga något positivt om Mörners förslag? – Nej, inte om det jag läst hittills. När det gäller etiken så jobbar vi hela tiden stenhårt för bättre jaktetik med de befintliga raser vi har, svarar Björn Eek.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!