Vargtiken i Långbogenreviret fotograferad efter att hon fällts.

Skjutna Långbogenvargen och hennes eventuella valpar ett mysterium

Den extra obduktionen och studien av vargtiken som sköts i Långbogenreviret i Östergötland förbryllar expertisen på Statens veterinärmedicinska anstalt. – Livmodern ser ut som om hon fött valpar runt en vecka innan hon sköts, säger Janna Nises på SVA.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret sedan vargarna börjat ge sig på kor. Den 9 juli fälldes en vuxen tik som vägde 40,9 kilo och DNA-proverna visade att det var alfatiken i reviret. Snabbt uppstod en het debatt om hur det skulle gå för hennes valpar. Nu har veterinärerna vid SVA utfört en extra kontroll av livmodern, för att utröna om vargtiken verkligen födde några valpar i våras.

Många frågor

Undersökningen har väckt många frågor på SVA. – Det man kan säga är att hon har varit dräktig och livmodern ser ut som man tänka sig hos en tämligen nyvalpad tik, säger veterinär Janna Nises. Till saken hör att en privatperson den 17 juni hittade en starkt förruttnad vargvalp i reviret. Den vägde 1,3 kilo. Vargvalpar väger cirka 400 gram när de föds. – Det känns osannolikt att den här vargtiken skulle ha fött den valpen, om säger Janna Nises. Förruttnelsen hos valpen var så långt framskriden att man med DNA inte kunnat fastslå vilken tik och hane som var dess föräldrar.

Ägget i livmodern

Det befruktade ägget fäster i livmodern. Vid valpningen blir det rester av moderkakan kvar i form av ett sår. Efter ett tag tillbakabildas såret och det blir ett ärr på livmodern. – Den här livmodern hade väldigt färska moderkaksrester. Det såg ut som att tiken hade valpat nyligen, bara någon vecka innan hon sköts, säger Janna Nises. Vargtiken skulle alltså ha fött sina valpar kring den 1 juli och i så fall är hon och valparna något av en biologisk sensation. Vilda vargtikar föder normalt sina valpar från mitten av april och någon vecka in i maj. Ett alternativ skulle vara att vargtiken fick missfall – men tidpunkten för missfallet är också sensationell. Ytterligare ett alternativ är att just den här tikens livmoder tog extra lång tid på sig för att göra sig av med resterna efter moderkakan.

Diade inte valpar

– Hon hade ingen juvervävnad och det visar att hon inte diade några valpar. Men hon har varit dräktig och livmodern såg ut som man tänka sig hos en tämligen nyvalpad tik, säger Janna Nises. I en del fall kan veterinärerna skilja på gamla och nya ärr i livmodern och dra slutsatsen hur många valpar en vargtik fött under exempelvis två år. I det här fallet gick inte det att se. – Livmodern hade en så mörk färg att det inte gick att se. Den var jämsvart, säger Janna Nises. Det man såg var att det totalt under vargtikens liv fäst åtta befruktade ägg på livmodern.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21