Skjuter för många älgar

Länsstyrelsen i Östergötland är oroad över den kraftigt minskade älgstammen i länet. Länsstyrelsen och Jägareförbundet ska bjuda in jägare och markägare till samråd för att komma fram till en gemensam älgförvaltning i länet.

Förra jaktåret sköts 2 300 älgar i länet. Det är en minskning med 600 djur jämfört med året innan. 1999 sköt jägarna inom länet 6 200 älgar.75 procent av markerna i Östergötland är registrerade som älgskötselområden där jägare och markägare avgör hur många älgar som ska fällas. På dessa områden har man skjutit för mycket älg under många år enligt länsstyrelsen.Någon uppfattning om älgstammens storlek i länet har man inte eftersom man inte haft resurser att genomföra någon flyginventering.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser