Skjuten björnhona hade diande ungar

RÄTTVIK(JJ). Den björnhona som tidigare fälldes under björnjakten vid Östanvik, utanför Furudal i Rättviks kommun, hade diande ungar. Det uppger Dala-Demokraten som tagit del av ett preliminärt protokoll från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär, skriver i protokollet:
”Tolkningen av undersökningarna är att björnhonan haft aktiv mjölkproduktion i körtelvävnaden, som var omfattande i alla sex juverdelar, och därmed haft diande ungar när hon sköts under jakten.”
Han kan dock inte avgöra om det handlar om årsungar eller fjolårsungar.

Av protokollet framgår det dock även att det, vid anskärning av körtelvävnaden i juverdelarna, inte fanns någon synlig mjölk. Det ska inte heller ha setts något sekret i spengångarna.
Veterinären menar dock att det kan ha blivit utklämt.

Ett par årsungar har flera gånger setts i området där björnhonan sköts, både naturbevakare från länsstyrelsen och boende i området har gjort observationerna. 
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

Fotnot: Se även notis den 27/8.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser