Skjut rätt vårbock

junivarbock.jpgEfter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl började en ny svensk tradition. Jakt efter råbock på våren, en jaktmöjlighet som dock kräver eftertanke då bockar även skall finnas kvar till brunsten. JJ:s Magnus Nyman följde Marcus Eriksson, en jaktlig mångsysslare från Harg, i Uppland, på jakt efter de nyfejade bockarna i spirande grönska.


– Den bästa tiden är precis i början av säsongen. När det börjat grönska på fälten men inte i skogen, sa Marcus, när vi träffades på vårvintern.
De första dagarna i maj bokades för vårbockarna i Uppland.
Det känns som om jag just somnat när Marcus knackar på dörren. Vi dricker lite kaffe och försöker få sömnen ur ögonen medan det sakta ljusnar utanför. Marcus vill inte gå ut i mörkret och skrämma djuren på vägen ut.
Vi hjälper jaktkompisen Jacob ut till ett torn, han hoppar på kryckor efter en vedhuggning som gick lite snett.
– Plötsligt satt yxan i underbenet, men lite gips hindrar inte mig när det är dags för bockjakt, säger Jacob på bred gotländska.

Vårhunger

Vi skumpar vidare i Marcus pick-up och ser några getter med kid innan vi parkerar på föräldragården. Huset ligger på en liten höjd omgivet av öppna marker med små enbevuxna kullar. Bakom ladugården öppnar sig ett perfekt område för vårhungriga rådjur.
Vi smyger sakta fram längs grönskande klövervallar som slingrar sig fram genom den uppländska skogen. Det kippar under kängorna när vi smyger. Hela dagen i går regnade det häftigt och marken har inte hunnit svälja allt vatten.
Men dagens klara morgon borde vara perfekt för rådjuren att beta. Vi hittar också ett rådjur som betar efter en stund, men när det lyfter huvudet ur den spirande grönskan ser vi att det är ett smaldjur.
– Det kanske är för blött på fälten, viskar Marcus, efter att vi har spanat av ännu ett tomt fält.
Marcus Eriksson är en jaktlig mångsysslare. Han driver Hargs jakt och viltvård. I verksamheten ingår en jaktbutik belägen i brukshandeln på Hargs bruk. Han arbetar också som jaktkonsult med allt från utsättning av änder, viltvatten och avskjutningsplaner till jaktplanering och jaktledning. Han gör också eftersök och håller med hundar vid jakter.

Uppskattat

– Det är många som bor inne i Stockholm och Uppsala och inte kan ha hundar, men som arrenderar jaktmarker här i trakten. Då kan de anlita mig och får jaga med tränade hundar utan att behöva ta hand om hunden på veckorna, förklarar Marcus.
Vill man ha fällor och jakttorn så kan man också vända sig till Marcus.
– Jag har även börjat göra genomgång och vårrengöring på vapen samt koka troféer. Det är förvånansvärt många som uppskattar en sådan tjänst, fortsätter Marcus.
Markus har gjort två år som jaktelev. Först på Harg och sedan på Segerstad utanför Enköping. Under några år var han yrkesjägare hos kriminologen och författaren Leif G W Persson.
– Jag skötte hans klövviltsjakter och satte ut rapphöns, fasaner och änder till hans fågeljakter, berättar Marcus.
Det är visserligen stora investeringar i en jaktbutik, men jag trivs bättre nu. Det är friare och mer omväxlande än som yrkesjägare, avslöjar Marcus.

KvällspürschEtt moln av hår och några sista skutt visar att boken är träffad.

På kvällen smyger vi sakta längs en väg. I precis samma stund är vi tre som upptäcker varandra, jag, Marcus och bocken. Han står ett ögonblick i skogsbrynet och lyser gråröd mot den mörka granskogen innan han kastar tillbaka in i den skyddande skogen. När vi kommer fram till fältet där vi ska sitta upptäcker vi en älg som betar av vårgrönskan.
Älgen anar oråd och drar sig sakta upp i skogen igen. Vi smyger längs en liten traktorväg över fältet. Det kommer en liten regnskur medan vi spanar av fältet framför oss.
– Vi ska sitta i tornet uppe på hygget, viskar Marcus.
Vi smyger uppför en liten stig och upp i tornet som står på en liten höjd uppe på hygget.
– Nu täcker vi en del av hygget och även nere på fältet, förklarar Marcus, medan han tar fram sin sittdyna. Skulle det dyka upp en bock i andra änden av fältet får vi smyga tillbaka dit och försöka komma till skott, fortsätter han och torkar rent kikarsiktet.

Först kommer geten

Det blir en lång väntan. Solen sänker sig och vi får en kvällskonsert av de fåglar som kommit tillbaka efter övervintringen längre söder ut. Några morkullor drar knispande förbi och viskande är vi överens om att det är synd att vi inte får jaga dem längre under sommaren.
Solen har hunnit försvinna när något rör sig nere vid fältet. Ett hondjur dyker upp mellan träden. Efter en stund får hon sällskap av ett kid. Troligen ett av hennes kid från förra året. Hur noga vi än tittar på kidet finns det inga horn på huvudet. De betar sakta i skogskanten utan att gå ut på vallen.
– Jag tror att de tycker det är för blött ute på fältet, nickar Marcus.
Plötsligt skäller ett rådjur bakom ryggen på oss. Vi ser inget ute på hygget men någonstans där bland asp och björksly finns det någon som anat vår närvaro. Rådjuret skäller igen. Då får jag i ögonvrån se något. En bock! Han kommer i full fart över fältet. Kursen är rakt mot rådjursskallen. Och mitt emellan skallen och bocken står vi i ett torn.

Ett moln

Marcus vrider sig smidigt om och får upp studsaren. Bocken är nästan framme vid hyggeskanten nedanför oss. Jag trycker på kameran och ljudet får bocken att stanna. Då kramar Marcus av skottet. Det blir ett moln av hår och bocken gör ett jätteskutt upp i luften och sätter fart mot skogen. Marcus tar ned bössan och tittar efter bocken.
– Den ligger, säger han. Men minen förvandlas från en säker blick till något osäkert ju längre bocken springer. Bocken når skogen. Det sista vi ser av honom är att han saktar ned och svänger något innan han försvinner bland träden.
– Den ligger, säger Marcus igen. Vi går ned till skottplatsen och tittar. Det är inga svårigheter att hitta platsen för det ligger en halv vinterpäls kvar på fältet.
– Jo, här är det blod, pekar Marcus. Jag blev lite osäker när han sprang så långt, men det är mycket blod och den saktade ned precis innan skogen så den ligger nog där, fortsätter han, medan han följer blodet över fältet. Bakom första granen ligger bocken och Marcus nickar nöjt när han böjer sig ned för att dra ut bocken.

Avskjutningsregler

Marcus har ett par regler för vad som får skjutas och vad som ska släppas. Vi skjuter spetsar och sextaggare. Det sparar återväxten och dessutom sparar man även många av de tillåtna djuren genom att man måste titta efter innan man skjuter och då kanske skottchansen redan är borta.
Vårjakten på råbock är något positivt tycker Marcus.
– Det viktiga är inte när de skjuts, utan hur många som skjuts. Man måste spara några så det finns tillväxt. Skulle man skjuta alla man kommer åt på våren och sedan göra likadant i augusti skulle man ganska snabbt förstöra stammen, säger Marcus.
Vi släpar hem bocken och hämtar Jacob som under kvällen sett en älg och en bock som inte var lovlig.
 
Text och foto: MAGNUS NYMAN
Jaktjournalen juni 2004

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser