Skjut hondjur och kalvar – spara tjurar!

Kronoberg (JJ) Frederic Kjellson, ny ordförande för Jägareförbundet Kronoberg, rekommenderar jägarna att spara på tjurarna till hösten och istället skjuta hondjur och kalvar.

Enligt Kjellson finns det tre tunga skäl för länets älgjägare att tänka på inför höstens jakt. .  

• De ovanligt små kalvarna från förra året som fortfarande är kvar och riskerar att påverka stammen negativt när de blir könsmogna. 
• Anpassning av stammens storlek till den extremt stora fodertillgången på stormhyggena.  
• Förvalta, enligt förbundet, en av landets bästa älgstam.

Enligt länsordförande Frederic Kjellson har älgjägarna generellt lyckats väl med att restaurera älgstammen.
– Vi har ett fantastiskt läge med stora tjurar.. Men det finns smolk i bägaren. I rekommendationsbrevet ut till älgjägarna oroar sig förbundet över ”de många mycket små kalvar” från fjolåret.

Rådet är att om möjligt skjuta bort de små fjolingarna, främst hondjur. Jägareförbundet rekommenderar att avskjutningen av vuxna hondjur bör utgöra minst 50 procent av det totala antalet fällda vuxna älgar.

  Dessutom manar man till ett än högre uttag av kalvar. Andelen bör öka från senaste 56 procent i länet till minst 60.   På tjurfronten anser man att andelen tjurar behöver gå upp och att tjurar upp till sex taggar sparas alternativt att kvotering sker.  

– För att få kvalitet behöver vi göra detta. Vi vill öppna upp för en adaptiv älgförvaltning. Men sedan står det ju alla fritt att göra urvalet. Vi är inte lagen och vill inte skriva på någons näsa, säger Kjellson till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser