Skjut fler lodjur

Västerås (JJ) Jägareförbundet i Västmanland vill att det ska skjutas fler lodjur kommande jaktsäsong i länet. Jägarna kräver en ökning från fem till tjugo djur.

Enligt jägarna har länets rådjursstam halverats under de senaste åren och på vissa platser finns endast ett par djur per 1 000 hektar. För att rädda rådjursstammen i länet krävs därför en omfattande lodjursjakt. Det nationella målet för lodjur är 300 familjegrupper eller totalt 1 500 lodjur och det anser jägarna i Västmanland att man snart nått. När det har skett är jägarna krav att lodjursstammen ska förvaltas med jakt. I Västmanland är målsättningen att det ska finnas åtta, nio familjegrupper.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser