Skidstjärnans krock förlöste älgkalv

Piteå (JJ) Piteå Elits landslagsåkare i skidor, Jesper Modin krockade med en älg. Bilen blev totalt förstörd men Jesper klarade sig oskadd. Senare upptäckte han en nyfödd älgkalv på passagerarplats.

– Jag måste ha förlöst den i kraschen, säger han till Piteå Tidningen. Modin var på väg hem i sin bil och var i närheten av Brunflo. I starkt motljus, dök en älg upp.  

– Jag hade inte en chans att välja. Kollisionen var oundviklig, berättar Jesper. Älgen slungades upp på motorhuven, över vindrutan och fortsatte över taket och ner i diket.    

Jesper liftade med bärgningsbilen och en dryg timme senare var de framme och Jesper skulle hämta några papper vid passagerarsidan. Då upptäcker han en levande älgkalv på golvet.

– Jag måste ha förlöst den i kraschen, precis när älgen åkte över bilhuven. Älgkalven hade till och med navelsträngen kvar. Det här är helt osannolikt att jag knappt tror det själv.  En viltvårdare tillkallades som sedan avlivade kalven.

Nästa resa går till  Sundvall för säsongens första landslagsläger.   Jesper är på väg tillbaka efter ett par sjukdomsfyllda säsonger.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser