Skarvkoloni utplånad

Gävle (JJ) På två öar utanför Gävle har flera hundra skarvar dödats och nästan alla träd sågats ner. Polisen ser allvarligt på händelsen och ärendet har varit belagt med sekretess.

Förödelsen upptäcktes i början av sommaren. På två öar hade drygt 200 träd sågats ner och minst flera hundra skarvungar dödats, enligt chefen för Polisens miljörotel, kanske så många som upp till 1 000 skarvar.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutade tidigare i år om en relativt generös skyddsjakt på storskarv. I början av juli drogs det beslutet tillbaka och ersattes på grund av den massiva slakten i de två skarvkolonierna med ett betydligt mer restriktivt beslut.

Nu får endast ett fåtal skarvar skjutas under skyddsjakt av yrkesfiskare och i direkt anslutning till fiskeredskap. 

Brottet rubriceras som grovt jaktbrott och brott mot artskyddsförordningen och kan ge upp till fyra års fängelse. I nuläget finns ingen misstänkt, men Polisen tror att det är flera gärningsmän, rapporterar P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser