Skarvjakten på Snöholmen stoppad

Trosa (JJ) Länsstyrelsen i Södermanland sätter tills vidare stopp för skyddsjakt på skarv på Snöholmen utanför Trosa. Jakten har överklagats av av Föreningen Södermanlands Ornitologer och Stockholms Ornitologiska Förening med motiveringen att beslutet saknar vetenskaplig grund och att dokumentation saknas helt.

Länsstyrelsen i Södermanland gav 22 februari Trosa kommun tillstånd att skjuta 50 av skarvarna på Snöholmen. Anledningen var att kommunen under flera år försökt skrämma bort fåglarna, utan resultat.Skarvens träck är starkt frätande och växtligheten på Snöholmen har närmast slagits ut. Länsstyrelsens beslut i februari innebar att skarvjakten skulle pågå fram till 31 mars.

– Den tänkta åtgärden skapar nya problem på nya öar, skarvarna har etablerat sig i en hägerkoloni på Snöholmen för att de utsatts för störningar på öar längre ut, skrev ornitologerna i sin överklagan.

I väntan på ett slutligt beslut förbjuder nu Naturvårdsverket skyddsjakten. Naturvårdsverkets beslut kan inte överklagas.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser