Skarvjakt i sjön Nimmern

Kisa (JJ) Den 16 augusti börjar jakten på skarvar på Nimmern. Jakten är tänkt att skydda fiskebeståndet i sjön.

Jägarna går främst in för att skrämma bort fåglarna, som ökat markant i antal under det senaste året. Det uppskattas nu finnas runt 200 skarvar kring Nimmern.

– Vi kan i vilket fall inte skjuta av alla skarvarna, säger Jan Gustafsson, ordförande i Nimmerns fiskevårdsomsorgsförening. Föreningen har fått tillstånd av länsstyrelsen att jaga skarv på Nimmern för att hålla nere fåglarnas antal.

Förra året sköts 16 skarvar vid Nimmern. Varje skjuten skarv som Jan Gustafsson undersökte hade i sin mage rester av stora mängder abborre.

– De kan äta 20 till 30 fiskar om dagen, säger jan Gustafsson. Nimmerns fiskevårdsomsorgsförening har till­åtelse att skjuta 20 skarvar detta år. En yrkesfiskare i området har fått tillstånd att skjuta ytterligare 20 fåglar, skriver Östgöta Correspondenten.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser