Skärpta vapenregler

Stockholm (JJ) Många svenska jägare och vapenägare riskerar att förlora sina vapen. Regeringen vill utöka de medicinska skälet som gör en person olämplig att inneha vapen.

Enligt justitieminister Thomas Bodström kan det innebära att en person som visar dåligt omdöme, eller stor aggressivitet anses vara olämplig att inneha vapen.
Idag är läkare som vårdar personer med psykiska störningar skyldig att rapportera detta till polisen. Begreppet olämplig att inneha vapen ska vidgas och gälla alla medicinska skäl som gör en person olämplig. Begreppet innefattar även senildementa som tidigare inte klassades som psykisk störning.
Den som inte anses vara lämplig att inneha vapen får besök av polisen som ger vapenägaren tre månader på sig att avyttra vapnen. Om de inte sker tvångsinlöses vapnen. Regeringen föreslår även att polisen ska få rätt att söka igenom bilar på jakt efter vapen. I dag krävs beslut om husrannsakan för att söka igenom en bil, något som försvårat polisens arbete.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har de senaste åtta åren tjänat en halv miljard på djursjukvård. Under samma tid har försäkringsbolaget Agria gjort ett tekniskt resultat på djurförsäkringar på 1,8 miljarder. I båda styrelserummen sitter Svenska Kennelklubben som ändå menar att de företräder hundar och hundägare.

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.
ANNONS ▼

Annonser