Skärper kraven på björnjägarna

Sundsvall (JJ) Länsstyrelsen i Västernorrland anser att björnjakten bitvis bedrivs både oetiskt och olagligt och nu skärper man tonen mot björnjägarna.

I takt med att björnstammen blivit större har också jakt på björn blivit vanligt. Ifjol sköts till exempel 269 björnar varav 21 i Västernorrland.. Samtidigt har jakten utvecklats i en riktning som fått länsstyrelsen att reagera.

– Man använder motorfordon och genskjuter viltet på det viset, vilket är förbjudet vid all jakt. Man använder för många hundar på en och samma björn och hetsar den. Det är en avart inom björnjakten som inte ska få förekomma, säger Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Det kan finnas avarter, som överallt annars, men vi har inte problem med etiken, säger Sven Norgren som representerar Jägareförbundet Mitt Norrland till SVT Västernorrland.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser