Skarp kritik mot vinterjakt på älg i Västerbotten

Västerbotten (JJ) Nu kommer skarp kritik mot vinterjakten på älg i Västerbotten. Oetiskt, tycker Jägareförbundets ordförande i Lycksele, Åsa Holmgren.

Kritikerna mot vinterjakten vänder sig bland annat mot att dräktiga älgkor jagas i djup snö. Arkivbild: Istock

Det är bland annat SVT Västerbotten som rapporterar om reaktionerna på vinterjakt på älg i djup snö.

– Att hålla på att jaga under dessa förhållanden med djupsnö och dräktiga kor strider mot de jaktetiska riktlinjerna som vi har, säger Jägareförbundets kretsordförande i Lycksele, Åsa Holmgren, till SVT.

Jaktlag har skjutit 59 älgar

Jaktjournalen rapporterade förra veckan om jaktlaget i Långed i Nordmaling som skjutit 8,6 älgar på 1 000 hektar. Det är vandringsälgar från bland annat Vännäs som går dit. Läs artikeln här.

I Örträsk, nordväst om Nordmaling, skjuts älgar som vandrat från trakterna av Lycksele. SVT Västerbotten rapporterar att ett lag i Örträsk hade åtta älgar i ordinarie tilldelning och har skjutit 59 stycken fram till idag.

Klappa kalven

– Jag känner mig frustrerad, älgarna tar sig ingenstans. Jag var ute och jagade fågel i helgen och stötte på en älgko med kalv. Man kan lätt åka fram till kalven och klappa den om man skulle vilja det, säger jägaren Tobias Lindholm till SVT.

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼