Skarp kritik mot vinterjakt på älg i Västerbotten

Västerbotten (JJ) Nu kommer skarp kritik mot vinterjakten på älg i Västerbotten. Oetiskt, tycker Jägareförbundets ordförande i Lycksele, Åsa Holmgren.

Kritikerna mot vinterjakten vänder sig bland annat mot att dräktiga älgkor jagas i djup snö. Arkivbild: Istock

Det är bland annat SVT Västerbotten som rapporterar om reaktionerna på vinterjakt på älg i djup snö.

– Att hålla på att jaga under dessa förhållanden med djupsnö och dräktiga kor strider mot de jaktetiska riktlinjerna som vi har, säger Jägareförbundets kretsordförande i Lycksele, Åsa Holmgren, till SVT.

Jaktlag har skjutit 59 älgar

Jaktjournalen rapporterade förra veckan om jaktlaget i Långed i Nordmaling som skjutit 8,6 älgar på 1 000 hektar. Det är vandringsälgar från bland annat Vännäs som går dit. Läs artikeln här.

I Örträsk, nordväst om Nordmaling, skjuts älgar som vandrat från trakterna av Lycksele. SVT Västerbotten rapporterar att ett lag i Örträsk hade åtta älgar i ordinarie tilldelning och har skjutit 59 stycken fram till idag.

Klappa kalven

– Jag känner mig frustrerad, älgarna tar sig ingenstans. Jag var ute och jagade fågel i helgen och stötte på en älgko med kalv. Man kan lätt åka fram till kalven och klappa den om man skulle vilja det, säger jägaren Tobias Lindholm till SVT.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼