Skärgårdsjägare bekämpar mink

Stockholm(JJ) Minken ökar i skärgården och nu har beslut tagits om att stoppa subventioner av minkfällor genom Sjöfågelfonden.

Det är Jägareförbundet i Stockholm län som kliver ur projektet Rädda sjöfåglen och därmed läggs det ner.
– Vi har jobbat med det här i 17 år och sen hoppar de av. Jag är extremt besviken på dem. Det här blir dödsstöten för Sjöfågelfonden, säger Runo Norlin, som startade projektet, till tidningen Skärgården.

Flera tusen minkar har fångats genom stöd från fonden. Nu är det bara 30 000 kronor kvar i kassan.
Per Modin, Singö, ordförande i Roslagens sjöfågelförening, säger till tidningen Skärgården att han hoppas att man själva ska kunna subventionera fällorna.
Något som han tror är nödvändigt för att jägarna ska fortsätta sitt arbete.

Enligt Anders Klarhäll, styrelseledamot för jägarna i länet, så räcker pengarna som finns kvar i omkring ett par år. Sen menar han att man får se över detta igen.
Han uppger att subventionerna stoppades på grund av att det finns billigare fällor att köpa.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser