Skapar nytt stort naturreservat

Vindeln (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten har skapat ett nytt stort naturreservat, Tjäderbergets naturreservat, mellan Lyckeseles och Vindelns kommuner. Området är på 1 100 hektar och hyser över 400 arter, var av 68 är rödlistade.

– Det är ett fantastiskt naturlandskap med gammal skog, trolska tjärnar, bäckar, och små öppna våtmarker. Reservatet mäter ungefär 3 x 5 km från sida till sida. Ett område där man kan vandra i timmar utan att se vare sig en skogsbilväg eller ett kalhygge. Det finns inga leder i området utan tanken är att man ska orientera på egen hand och kunna få en verklig vildmarksupplevelse, säger Per Nihlén, reservatsbildare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Jakten i området kommer inte påverkas av beslutet kring det nya naturreservatet. 

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser