Skapar konst på liv och död

Jakttroféer är strängt personliga och överlever sällan skytten. Nu finns en stor möjlighet att jägarnas troféer kan omvandlas till konst och bli eftertraktade dyrbara inredningsdetaljer. Jaktjournalen har besökt Petra Shara Stoor, Jättendal vars konst väcker liv i skelett och troféer på ett smakfullt sätt.

– Så här brukar jag uppträda på mässor och utställningar, berättar Petra Shara Stoor.

Petra Shara Stoor, även kallad Mooselady in Sweden på Face­book, bor i Jättendal och är född på finska landsbygden med jakt som en naturlig del av uppväxten. Med fem års konststudier i bagaget, jobb i England och en utbildning och yrkeskarriär i Sverige som makeupartist kom ett mossigt älgkranium att ge hennes konstnärliga skapande en nystart.
– Jag väcker till liv och skapar något nytt av det redan döda, säger Petra om sin konstform som kallas Skulls & Bones Artwork.
Petra studerade konst i Finland i fem år och försökte sedan jobba med tavlor, tryck, foto och grafisk design innan hon till sist gav upp tankarna på ett liv som konstnär.
Petra var duktig på att sälja konst och jobbade en tid på ett galleri i England men hon saknade och sörjde konsten och flyttade till Sverige där hon utbildade sig till makeupartist.
– Nu fick jag göra konst på levande människor och det var roligt och givande, berättar Petra.

Petra skapar liv av det döda

Petras nystart i konstnärsyrket började när hon hittade ett mossigt älgkranium i skogen.
– Det var ett konstverk i sig själv, berättar Petra som tog hem kraniet, sköljde av det och testade att måla mönster.
Eftersom resultatet blev bra tog hon en bild och publicerade den på Facebook.
– Det blev en succé direkt, berättar Petra.
Det visade sig finnas efterfrågan efter fler konstverk och Petra började leta kranier kring älgslakterier för att kunna fortsätta att skapa.
– Jag hittade fler fina kranier som jag gjorde konstverk av och publicerade sedan bilderna, berättar Petra.
Intresset fortsatte att växa, Petra fick be­ställningar och kunde efter en tid även öppna en egen hemsida.

art07

Först med konstformen i Sverige

Allteftersom Petras konst börjat sprida sig har även efterfrågan och tillgången på material ökat. Det har hänt att jägare hört av sig och skänkt sina samlingar av troféer till Petra. Det är även jägare som hört av sig med önskemål om att Petra ska göra konst av deras troféer.
En annan grupp som visat stort intresse för konstformen är inredningsarkitekter som planerar och utformar planlösningar och in­redningar. Senast fick Petra i uppdrag att utsmycka ett rum och den gången valde hon ett vildsvinshuvud, där hon skar ut ett mön­ster i kraniet.
Petra arbetar även med renhorn och där är ljusstakar mest efterfrågade. Petra jagar inte själv men hon har fått lära sig att arbeta från grunden med kranier och skelettdelar.
– Jag kokar, skrapar och rengör allt jag kan komma över, berättar hon.

Håller kurser

Petra har fått många efterföljare och hon arrangerar även skelettmålningskurser där deltagarna får lära sig grunderna i konstformen.
– Många av deltagarna har med sig egna horn som de vill lära sig att göra lite mer av.
Petra har massor av följare på Facebook från USA, England och Tyskland. Hon får även beställningar från utlandet.
Nu arbetar Petra även med att utveckla sin konst, vilket bland annat inneburit att hon fotograferar sina konstverk och säljer bilder.
– Ibland kan det vara ett alternativ eftersom frakterna på stora älgkronor kan bli kostbar om de ska skickas utomlands.

art08

Drömmer om USA

Petra har ett par drömmar som hon hoppas kunna förverkliga. Den stora drömmen är att kunna åka till USA och på plats arbeta med sin konst.
– Det finns ett jättestort intresse för Skulls and Bones Artwork i USA.
Den andra drömmen är att skaffa en stor trailer och sedan köra runt i Europa och visa upp konsten. Petra är redan internationellt känd med sin konst och har ställt ut i Milano. Hon har även haft utställningar i Finland, Sundsvall och Stockholm.

Jägare hör av sig

Det har blivit vanligare att jägare hör av sig med olika önskemål. Ofta skickar de en bild och undrar vad Petra kan åstadkomma med deras kranium.
– Jag börjar känna att en ny inredningstrend är på gång, bland annat eftersom jag får beställningar från musiker, tatuerare, restauranger och pubar.
Petra är hela tiden på jakt efter nytt ma­terial till sin konst och berättar att hon har blivit lovad en fin samling troféer av en jägare med älg, rådjur, lodjur och hermeliner. Hon hoppas i framtiden få möjlighet att arbeta med afrikanskt vilt och gärna ett björn­kranium.

Fyrtaggare blev till en sambo

När Petra gjort klar en fyrtaggare som en IT-konsult i Stockholm beställt levererade hon själv konstverket till kunden.
Kunden blev mer än nöjd och det hela slutade med att de flyttade samman i Jättendal.
– Han är suveränt duktig med fotografering och internet.
Sambon Fredrik Fernlund har producerat Petras hemsida www.skullartistry.com och fotograferat alla hennes konstverk.

art09

Kontrastrikt konstnärskap

Petras skapande är högsta grad motsägelse­fullt. Ena dagen arbetar hon som lärare och lär ut makeup. Andra dagar ”makeupar” hon alla möjliga figurer till filmer och musik­videos där levande personer är basen i skapandet.
Nästa dag gör hon skelettdelar levande när hon skär ut mönster i kranium med en Dremel slipmaskin.
– Det dammar oerhört och jag tvingas använda ansiktsmask.
Men när jobbet är klart får Petra ofta lön för mödan.
– Det är svårt att ange ett exakt pris, men det kan variera från ett par tusenlappar upp till 30 000 kronor, säger Petra.
Inte illa för en älgskalle, men så har den för­ädlats till ett utsökt konstverk av en mycket färgstark konstnärinna.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼