Skånska skogsägare kritiska till kronviltsutvecklingen

Skåne (JJ) Skogsskador åstadkomna av kronvilt har aldrig varit större i Skåne. Det menar skogsstyrelsens skadesamordnare i Skåne, Stig Hermansson.

– Problemen har aldrig varit större än nu. Vi måste få till en balans mellan klövvilt och deras tillgång på foder och då handlar det bland annat om att minska kronhjortsstammen, säger Stig Hermansson till Skogseko.

I den nyligen klubbade förändringen i jaktförordningen tillåts en mer intensiv skyddsjakt på kronvilt. Skåne är dock undantaget.

Tidningen Skogseko rapporterar att skadorna på granbestånd i Skåne accelererat de senaste året och att det nu till och med är svårt med lövföryngring på sina håll.

– Vi har slutat att plantera gran eftersom alla träd får betesskador, säger Övedsklosters ägare Hans Ramel.

Även Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist är kritisk till viltskadorna.

– Det är inte rimligt att träd inte kan växa i våra skogar på grund av viltskador, säger han till Skogseko.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser