Skånsk lantbrukare får skyddsjaga dovvilt

Kvidinge (JJ) En lantbrukare i Kvidinge har getts rätt av länsstyrelsen till skyddsjakt på de dovhjortar som äter upp hans grödor.

Trots att stora mängder vilt rört sig i området under jaktsäsongen har lantbrukaren inte lyckats skjuta särskilt många eftersom djuren kommer ner till åkrarna för att äta senare på kvällarna än den tillåtna jakttiden.

Beslutet ger lantbrukaren rätt att frångå de vanliga restriktioner som råder kring jakten av hjort, som att man bara får jaga dovvilt under dygnets ljusa timmar. Hund får användas för att i första hand driva viltet från odlingsfälten. Högst fem ungdjur får skjutas, dräktiga hindar är undantagna från skyddsjakten.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser