Skåne hakar på löshundsjaktförbudet

Skåne (JJ) Länsstyrelsen i Skåne följer grannlänens linje och inför ett förbud mot hundanvändning på jakt eller jaktträning augusti ut.

Den svenska naturen påminner på många håll mer den sydeuropeiska nu efter den långa perioden av torka. Inte mycket grönt kvar. Foto: Per Jonson

I går eftermiddag meddelade länsstyrelsen i Skåne via ett pressmeddelande att även Sveriges sydligaste län inför ett förbud mot jakt- och jaktträning med hund nu i augusti.

– På grund av det extremt varma och torra vädret är djuren i väldigt dålig kondition. Vädret har inte bara slagit hårt mot lantbrukarna i Skåne, det påverkar även viltbeståndet. – Särskilt älgen blir värmestressad redan vid 15 grader så om man jagar med hund i den här värmen far de väldigt illa. De behöver lugn och ro i nuläget, säger Nils Carlsson, viltexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Enda undantaget till förbudet gäller eftersök av skadat vilt samt apportering.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser