Skåne hakar på löshundsjaktförbudet

Skåne (JJ) Länsstyrelsen i Skåne följer grannlänens linje och inför ett förbud mot hundanvändning på jakt eller jaktträning augusti ut.

Den svenska naturen påminner på många håll mer den sydeuropeiska nu efter den långa perioden av torka. Inte mycket grönt kvar. Foto: Per Jonson

I går eftermiddag meddelade länsstyrelsen i Skåne via ett pressmeddelande att även Sveriges sydligaste län inför ett förbud mot jakt- och jaktträning med hund nu i augusti.

– På grund av det extremt varma och torra vädret är djuren i väldigt dålig kondition. Vädret har inte bara slagit hårt mot lantbrukarna i Skåne, det påverkar även viltbeståndet. – Särskilt älgen blir värmestressad redan vid 15 grader så om man jagar med hund i den här värmen far de väldigt illa. De behöver lugn och ro i nuläget, säger Nils Carlsson, viltexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Enda undantaget till förbudet gäller eftersök av skadat vilt samt apportering.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser