Skåne hakar på löshundsjaktförbudet

Skåne (JJ) Länsstyrelsen i Skåne följer grannlänens linje och inför ett förbud mot hundanvändning på jakt eller jaktträning augusti ut.

Den svenska naturen påminner på många håll mer den sydeuropeiska nu efter den långa perioden av torka. Inte mycket grönt kvar. Foto: Per Jonson

I går eftermiddag meddelade länsstyrelsen i Skåne via ett pressmeddelande att även Sveriges sydligaste län inför ett förbud mot jakt- och jaktträning med hund nu i augusti.

– På grund av det extremt varma och torra vädret är djuren i väldigt dålig kondition. Vädret har inte bara slagit hårt mot lantbrukarna i Skåne, det påverkar även viltbeståndet. – Särskilt älgen blir värmestressad redan vid 15 grader så om man jagar med hund i den här värmen far de väldigt illa. De behöver lugn och ro i nuläget, säger Nils Carlsson, viltexpert på Länsstyrelsen Skåne.

Enda undantaget till förbudet gäller eftersök av skadat vilt samt apportering.

AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser