Skandinaviens tyngsta björn märkt

Gällivare (JJ) I början av april märktes den största björnen hittills i Skandinavien. Vågen stannade på 265 kilo men då låg fortfarande båda baktassarna i marken. Björnen var så tung att de som skulle lyfta honom sjönk ner i mossen. Björnen märktes på Gällivare skogssamebys marker.
Björnhannen som nu går under namnet Amas i det skandinaviska björnprojektet, kommer väga över 350 kilo till hösten. Foto: Privat.

Det Skandinaviska björnprojektets märkningar av björn pågår för fullt i Gällivare skogssameby. Lars Thomas Persson, renskötare som deltar i projektet berättar att den enorma björnen som märktes hade 19 centimeter breda framramar och 29 centimeter långa bakre ramar.

– Det var svårt att får halsbandet att räcka runt nacken. Vi fick skarva det två gånger, säger han.

Men Amas är inte ensam om att vara en rejäl björn i området. I går märktes ytterligare en riktigt stor hanne. Den hannen vägde 235 kilo.

– Förra året försökte vi få en av de stora björnarna under jakt men det är svårt. De har mycket erfarenhet och det är ingen slump att de blivit så här stora. Vi uppskattar deras ålder till mellan 15 och 20 år, säger Lars Thomas Persson.

Björnjakten utanför Gällivare ställer stora krav på jägare och hundar. Förra hösten fick samerna god hjälp av Remi Olsen och hans duktiga plotthundshane Mack. Trots att det var hundens första säsong som björnhund i Sverige fungerade han klanderfritt.

– Vi hade en stor hona som vi sökt efter i tre år. I höstas hade hon rivit upp en grop i sanden där det låg renkadaver. Mack släpptes där och spårade björnhonan fyra kilometer, därefter simmade han över en strid älv på 40 meter och fortsatte spåra ytterligare två kilometer innan det blev ståndarbete. Hon var riktigt elak innan hon sköts. Honan vägde 205 kilo, säger Lars Thomas Persson.

I Gällivare skogssameby river björn mellan 45 och 50 procent av renkalvarna under våren. Det är enorma skador för renskötarna. Den ersättning som staten betalar ut till samebyn är 50 000 kronor för björnrelaterade skador på ren. Bara i en av fyra områden inom samebyn uppskattas björnskadorna per år till mellan 600 000 kronor och 800 000 kronor.

– Myndigheterna säger att björnstammen börjar vika i Norrbotten men det är otroligt stora vita fläckar på kartan, säger Lars Thomas Persson.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser