Skadskjutna gäss hittade – polisanmälan inlämnad

Gotland (JJ) Skadeskjutna vitkindade gäss hittades på torsdagen på Gotland. Den som sköt avlivade inte fåglarna.

En polisanmälan ska ha lämnats in sedan skadskjutna vitkindade gäss hittats på en åker på Gotland. Arkivbild: Gettyimages

Gotlands Tidningar berättar att flera skadskjutna fåglar, som fortfarande levde, hittades av privatpersoner på en åker på södra Gotland.
Privatpersonerna hjälptes åt att avliva fåglarna.

Varje år kommer tusentals vitkindade gäss till Gotland. De mellanlandar och rastar på ön och ställer till bekymmer för lantbrukarna.

De är fredade enligt EU-regler och länsstyrelsen meddelade i veckan som gick skyddsjakt på 500 vitkindade gäss mellan 1 april och 31 maj. Det finns också möjlighet till skyddsjakt på eget initiativ på vitkindade gäss som uppträder i oskördad gröda och då är jakttiden 21 augusti till 15 november.

”Väldigt dåligt”

Anna Wall, handläggare på länsstyrelsen på Gotland, vet inte om länsstyrelsen beviljat ytterligare någon skyddsjakt som kan ha pågått i torsdags.

– Saken kommer att utredas. Jag vet att det lämnats in en polisanmälan, säger Anna Wall till Jaktjournalen.

Hans Olsson är ordförande i Jägareförbundet på ön och säger att det inte är försvarbart att lämna skadskjutna djur utan att avliva dem.

– Det är väldigt dåligt. Det står klart i lagen att man inte får åsamka viltet onödigt lidande, säger Hans Olsson.

Jaktjournalen har sökt den utredande polisen men utan att lyckas nå honom.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser