Skadestånd till friad björnjägare

ORSA(JJ). En man får skadestånd på grund av att en prövning, gällande fallet med den radiomärkta björnen som sköts i Orsa år 2001, dragit ut på tiden. Justitiekanslern menar att det rättsliga förfarandet tagit alldeles för lång tid och ger därför mannnen rätt till ett skadestånd på 25 000 kronor.

Björnen Untorparn sköts vid en åtel och år 2003 åtalades fem personer vid Mora tingsrätt misstänkta för grovt jaktbrott, respektive jakthäleri.

Först dömde tingsrätten samtliga åtalade till kortare fängelsestraff, sedan friade Svea hovrätt männen. 
Därefter gick ärendet vidare till Högsta domstolen, där undanröjdes hovrättens friande dom och man skickade tillbaka ärendet till hovrätten. 

I domen från hovrätten i januari i år så fastställs det att björnen skjutits vid en åtel, samt att jägarna som deltog under jakten var medvetna om detta.

Både jägaren som skjutit björnen, samt jaktledaren, fälldes i hovrätten för jaktbrott. På grund av att det gått åtta år när domen avkunnades sedan brottet begick så fick de dock inte någon påföljd. 
De andra tre friades, däribland den man som nu får skadestånd.
Det här rapporterar SVT Gävledala.

AKTUELLT

Exceptionellt stora älgbetesskador i norr

Norrland (JJ) Myndigheten Skogsstyrelsen meddelar att statistiken från årets nu färdiga betesinventering är sammanställd. Resultatet visar områden Norrland med betesskador på tall, större än någonsin uppmätta.

Ny webb och app från Easyhunt

Kungsbacka (JJ) Easyhunt lanserar i dag, fredag, en ny webb och app som ersätter de gamla. Bland annat utlovas supersnabb karta med fastighetsgränser.

Annonser