Skabbangripen död varg funnen

Nora (JJ) En död varg hittades på en sjö utanför Nora. Vargen var angripen av skabb och misstänks vara skjuten. Om vargen skjutits utan att det varit i samband med angrepp på tamdjur betraktas det som ett jaktbrott. Miljöåklagare är informerad, rapporterar Länsstyrelsen i Örebro i ett pressmeddelande.

Det var i måndags som en död varg hittades av en privatperson på en sjö vid Grecksnäs udde, utanför Nora.
Den skabbangripna vargen har förts till polishuset i Örebro. Polis har undersökt vargen och misstanke finns att vargen skjutits, vilket i sådant fall är ett jaktbrott. Miljöåklagare är informerad och en förundersökning om grovt jaktbrott har inletts.

Vargen var angripen av skabb, vilket har förekommit i området tidigare. För drygt två år sedan avlivades fyra vargar i det så kallade Loka-reviret mellan Hällefors och Karlskoga. Alla fyra vargarna var angripna av skabb. Skabb är en sjukdom som leder till pälsavfall och irriterande sårbildning i huden vilket gör att djuren får svårt att hitta mat och hålla värmen. Sjukdomen leder ofta till att djuren svälter eller fryser ihjäl.

Vargen ska föras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för fortsatt undersökning.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Jakstuga på muséum

Östergötland (JJ) På Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har jaktstugan upphöjts till museiföremål.

Annonser