Ska rovdjursjaktsbeslut prövas av en specifik rättsinstans?

Kungsbacka (JJ) Förslag om ändring i jaktförordningen och förordningen om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet har nu skickats ut på remiss från Näringsdepartementet. Där föreslås att beslut om jakt efter de fem stora rovdjuren ska överprövas av en förvaltningsrätt, nämligen Förvaltningsrätten i Luleå.

Kan förslaget leda lite mindre byråkrati och en snabbare rättslig process? Arkivfoto: Per Jonson

Genom att koncentrera överprövningen till en förvaltningsrätt uppnås en viss specialisering hos domstolen, vilket är angeläget då det är fråga om ett begränsat antal mål som bland annat ställer krav på skyndsam handläggning.

Vidare föreslås att beslut om jakt efter andra arter som skyddas av art- och habitatdirektivet ska få överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Även beslut om jakt efter vilda fåglar föreslås kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Slutligen föreslås att det i jaktförordningen förs in en bestämmelse som anger senaste datum för beslut om licensjakt efter varg, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser