Sjunkande älgavskjutning

Nu står det klart att den svenska älgstammen fortsätter att minska. Under fjolåret sköts endast 82 000 älgar.

Sedan mitten av 80-talet har antalet fällda älgar mer än halverats. Förra jaktsäsongen sköts 82 000 älgar, en minskning med 8 000 djur, jämfört med året innan. Orsaken till de minskade avskjutningssiffrorna kan vara flera, dels har hög avskjutning, efter krav från skogsbruket, nu gett kännbar effekt.En annan anledning kan också vara att många jaktlag hållit igen på avskjutningen sedan älgstammen börjat vika. Inte minst i de områden som har stora stammar av rovdjur.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser