Annons
Sjundafallet: "Jägare måste våga skydda sina hundar" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan åklagare
Ordföranden för Svenska Jägareförbundet, Torbjörn Larsson, följer utvecklingen i Sjundafallet. Foto: Polisen och Mikael Moialnen
Sjundafallet: "Jägare måste våga skydda sina hundar"
Öster Malma (JJ) Svenska Jägarförbundet följer noga utvecklingen i fallet med åtalet mot vargskytten i Sjundareviret. – Jägare måste våga skydda sina hundar, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson.
Den 2 mars kommer domen mot mannen som åtalats för grovt jaktbrott efter att ha skjutit alfatiken i Sjundareviret. Vargen var tre meter från hunden när hundägaren sköt. Rädsla och frustration sprider sig i jägarkåren. Det höjs kritiska röster mot att länsstyrelsen kan bedöma ärendet som  godkänt enligt paragraf 28 samtidigt som polis och åklagare drar igång en utredning som varar 30 månader.

Varnande finger

SJF-ordförande Torbjörn Larsson är inte specialinsatt i alla detaljer i fallet, men han höjer ett varnande finger för vilka konsekvenserna kan bli. – Om varje beslut av länsstyrelsernas personal ska överprövas av polis och åklagare blir det jobbigt. Vi får inte hamna i ett läge där människor blir rädda för att försvara sina tamdjur, säger Torbjörn Larsson. I Sjundafallet diskuteras en rad indicier, som att mannen skickade ett SMS med texten ”The target is eliminated”. – Det är klart att vissa starka glädjeuttryck kanske inte passar för människor som inte förstår hur människor drabbade av varg upplever saken. Det kan låta konstigt, men får man inte vara glad över att man räddat sin hund? säger Torbjörn Larsson.

”Farligt läge”

Åklagaren driver tesen att den åtalade mannen fortsatte jaga varg när skyddsjakten var över. Det ska bevisas bland annat genom att mannen haft koll på varg vargarna i området befann sig, och att han gick beväpnad under morgonpromenaden med hundarna. Torbjörn Larsson finner inget anmärkningsvärt i de nämnda indicierna. Han framhåller att de som har varg på sina marker försöker hålla järnkoll på var vargarna befinner sig, för att kunna skydda sina djur. Väldigt många har också vapen med sig, exempelvis när de tränar sina hundar. – Det kan bli indicier som bygger mer på känslor än på fakta och då hamnar vi i ett farligt läge. Det får aldrig bli så att jägare drar sig för att skydda sina hundar, säger Torbjörn Larsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!