Sju hundar attackerade av varg

Karlstad (JJ) På endast tio dagar har sju hundar angripits av varg i skogarna i Värmland. Det senaste offret, hamiltonstövartiken Spana, hittades i närheten av Rudskoga.

Ägaren Nils Jansson, släppte sin sexåriga tik på morgonen och väntade förgäves på att hon skulle komma tillbaka. Blod och rester av tiken hittades senare endast 500 meter från den plats där hon släppts.
På platsen hittades vargspillning på fyra ställen. Länsstyrelsen ska DNA-testa spillningen för att utröna hur många vargar som varit inblandade. Lennart Johannesson, Jägareförbundet Värmland har sammanställt den våg av vargattacker som drabbat Värmland den senaste tiden!
(Feb. 2007; Sällskapshund dödas av vargar på gård i Östanbjörke, norr Sunne)
16 juni 2007; 14 st får dödas och skadas av varg i Nybble, söder Kristinehamn.
23 aug. 2007; 22 st får dödas av varg i Björneborg.
26 aug. 2007; Stövare dödas av varg på gård i Östanbjörke, norr Sunne.
31 aug. 2007; Får dödas av varg på gården Trång, norr Vägsjöfors 2,5 mil norr Torsby.

Stövare dödad
1 sept. 2007;
Stövare dödat vid rävjakt vid Bäckalund, norr Sunne. Britt-Marie N. JVK /länsstyrelsens besiktningsman har varit där.
1 sept. 2007; 5 får dödade i fårhage på Sollsnäs, Vägsjöfors. Vargen gjorde utfall mot fårägaren. Man blev tvungen att skjuta vargen efter flera försök att skrämma bort den. Britt-Marie N. JVK/länsstyrelsens besiktningsman har varit där.
1 sept. 2007; Gråhund dödat vid älgjaktsträning på kvällen i Bortan inte långt från Gunnarskog. Besiktad av Lars Larsson, länsstyrelsens besiktningsman.
3 sept. 2007; Stövare angripen och svårt skadad i Långheden, Norra Skoga. Hundägaren är ca 200 m från platsen och springer dit så fort han kan där han skrek och sköt varningskott. Vargen fortsätter attacken och visar ingen rädsla för mannen. Han tvingas tillslut skjuta vargen på kort håll med hagelgeväret. Hunden körd till veterinär i Torsby som sen remitterar den vidare till djursjukhuset i Karlstad. Britt-Marie N. har varit på platsen och även följt äg. och hund till veterinär.
3 sept. 2007; Stövare dödad av varg i Bogen. En gäst till John Guttke får sin stövare dödad av varg. Hunden hittas vid middagstid samma dag och endast huvudet kvarstår. Gunnar Glöersen, JVK/länsstyrelsens besiktningsman har varit där.
3 sept 2007; Stövar attackerad och lätt skadad av varg vid Fämtån, Ambjörby. Jägaren lyckas skrämma bort vargen.
5 sept 2007; Ytterliggare ett får dödas av varg på gården Trång, norr Vägsjöfors 2,5 mil norr Torsby. Vargens sågs i samband med angreppet.
6 sept. 2007; Jakthund dödad av varg i Rudskoga söder Kristinehamn. Bara halsbandet och magrester av hunden kvar. Spillning på platsen som bedöms vara från varg.
8 sept. 2007; En stövare angripen och skadad av varg i Alstakan, Gunnarskog. Hunden tagen till veterinär. Angreppet avstyrdes av hundägaren och en annan jägare. 

Kräver skyddsjakt på fyra vargarJägareförbundet Värmland, Värmlands Kennelklubb, LRF Värmland, Jägarnas Riksförbund Värmland samt Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik har på uppdrag av sina medlemmar skickat en ansökan om skyddsjakt på fyra vargar till Naturvårdsverket. Ansökan avser två vargar i Gräsmarksreviret och två vargar i Jangenreviret. Enligt Lennart Johannesson, ordförande för Jägareförbundet i Värmland är det mycket viktigt för rovdjurspolitikens trovärdighet att tillstånd till vargjakt medges när så stora problem uppstår på kort tid. Även tamdjursägare har haft problem med varg senaste tiden. Ansökan gäller två vargar i vardera revir, men om problemen kvarstår vill man få tillstånd att fälla ytterligare vargar.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser