Sju får döda – Misstänkt vargattack

En trolig vargattack skedde under midsommarhelgen mot en fårbesättning i skärgården norr om Stockholm. Varg har observerats i området flera gånger under vår och försommar.

Attacken upptäcktes på förmiddagen i lördags vid Väddö prästgård några mil norr om Stockholm. Enligt länsstyrelsen besiktningsmän var sju får dödade av vad som beskrivs som varg.

Vilthandläggaren Tobias Hjortstråle säger till SVT Nyheter att det sannolikt är varg som ligger bakom angreppet.

I hagen fanns totalt 25 tackor och lamm när attacken inträffade.

Det har under vår och försommar inkommit rapporter från allmänheten till länsstyrelsen om varg setts i området från Väddö ner till Arholma. Länsstyrelsen har dock inga uppgifter om andra attacker mot tamdjursbesättningar.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser